Popia ikan bilis ~ #JMBELOG Popia ikan bilis - #JMBELOG

Monday, 19 June 2017

Popia ikan bilis

Popia ikan bilis
Resepi 
Kulit popia - keluar dari peti ais... potong2 .. ikut nak besar mana .. ikut suka yea
Ikan bilis -basuh
Minyak utk mengoreng
Tepung gandum... tpg apa pun boleh

Cara
Bancuh tepung gandum dalam 2 sudu ... bancuhan tu asal boleh lekatkan ikan bilis dan kulit popia tu... 
Kulit popia yg dipotong disusun dlm dulang (lihat gambar)... celup belakang ikan bilis yg di belah 2 ke dalam bancuhan tepung.... tampal di kulit popia... biarkan sekejap.. agar kulit popia tu keras... goreng.. api jaga2..

*klu di tabur dengan powder chesse lagi sedap rasanya.. tapi powder tak ada.... atau serbuk kari... pasti sedap atau cuba rasa.. bagi ada rasa lah kan... klu tak rasa kulit popia n ikan bilis jer lah.. rasa kosong jer lah kan...
*tips.. jgn sapu bancuhan tepung terlalu tebal yea.... cair cikit pun tak per bancuhan tu
Kredit : -Zuraini Abu Bakar
-Laila Fatiha,mahn

Kredit : GilerKentang

2 comments:

  1. Dah viral popia ikan bilis ni

    ReplyDelete
  2. Anything to do with popia memang feveret saya! Simpul kasih dengan inti dalamnya, ya Allah, sedapnya!

    ReplyDelete

Disclaimer:
Assalamualaikum ! Salam sejahtera ! Segala komen adalah tanggungjawab anda sendiri. ~ "Note : Ada artikel yang JM perkongsikan dari hasil blog lain. Sila rujuk sumber / kredit pada akhir artikel ya." Terima kasih.

JUST SHARING STORIES "I am not blogger I just follower"

Trending