March 2017 | #JMBELOG

SEGMEN #JMBELOG : HANG MAI MANA ? - TAMAT

Posted by at March 31, 2017
SEGMEN #JMBELOG : HANG MAI MANA ? / JM buat segmen ini sebab JM nak tahu  sahabat blogger asal dari mana (negeri) ?  JM @ KEDAH

Senang je nak join.

Buat entri bertajuk "SEGMEN #JMBELOG : HANG MAI MANA ?"

Salin dan tampal banner di atas ke entri anda

Tinggal link entri anda di ruang komen entri ini beserta nama negeri anda

Tamat : 12 Mei 2017 - 2359hours / 1159 malam

Selamat bersegmen.

Terima Kasih...


Menentang Perjodohan - Ferhad Najib

Posted by at March 31, 2017

Menentang Perjodohan - Ferhad Najib

Jalinan cinta kasih kita
Yang kita rajuk berdua
Kini tinggal kenangan
Menolehkan rias luka
Ku merana...
Namun... Kan ku cuba
Untuk tenangkan jiwa hadapinya


*
Ku cuba berjalan sendiri
Hati suara yang menjelma
Ikut isyarat hati
Tetapkan menggetar jiwa yang merana
Kasih... Kan ku cuba
Untuk melupakanmu
Namun ku tak mampu


(Korus)
Dengarkanlah duhai kasih
Cinta di hati hanya untukmu
Tak bisa pindah ke lain hati
Walau jodoh dari orang tua

Percayalah duhai kasih
Ku menentang perjodohan ini
Hanya dirimu yang ku cintai
Jangan pergi meninggalkan aku

Kembalilah kasih
Kita buka lagi lembaran baru
Berdua kita rajuk hati
Yang hampir terluka


Ulang *

Tak perlu kot "disable right click"

Posted by at March 31, 2017

Tak perlu kot "disable right click" / Bagi JM rasa tak perlu. Belogs JM tiada yang special. Just sharing stories. Jika ada yang copypaste entri JM alhamdulillah. Sekadar ilmu dunia saham akhirat. Just pendapat JM. JM minta maaf andai ada yang terasa. #jmbelog

I Love Blogging With Sis Hawa & Her Sponsors (16APRIL2017) - TAMAT

Posted by at March 31, 2017
I Love Blogging With Sis Hawa & Her Sponsors / Klik sini untuk join
Syarat Penyertaan
#1- Follow Blog Semua Penaja  [WAJIB!]: 
#2- Follow Google+ Account Semua Penaja [WAJIB!]: 
#3- Like Pages OR Add Friends Facebook Penaja Ini ( *jika ada FB ):
#4- Request untuk join group KAMI SUKA TERJAH BLOG ( *jika ada FB ):
#5- Follow Instagram Penaja Ini ( *jika ada IG dan akan di followback ) :
#6- Follow Twitter Penaja Ini ( * jika ada Twitter ) :
#7- Buat satu entry bertajuk "I Love Blogging With Sis Hawa & Her Sponsors
#8- Tulis secara ringkas apa yang menyebabkan anda berasa seronok untuk terus menulis blog. "Sebagai perkongsian cerita. .."
Senarai Hadiah
1 x NOTEBOOK
1 x POPSICLE MAKER
2 x SHAWL
2 x HEADBAND 
4 x REVIEW BLOG
5 x TOPUP RM5

Kelebihan dan kebaikan ‘Bismillah 5'

Posted by at March 31, 2017

Kelebihan dan kebaikan ‘Bismillah 5' / Bismillah 5 adalah pendinding dan ayat penyembuh (syifa) segala penyakit serta amat bermanfaat dan amat baik dijadikan sebagai amalan seharian.

Kelebihan dan kebaikan ‘Bismillah 5’ adalah seperti berikut:

1. Menghalang jin dan syaitan

2. Terpelihara dari bahaya dan musuh

3. Penawar pelbagai racun dan bisa.

4. Penawar penyakit gila meroyan.

5. Melegakan bengkak dan benjol.

6. Penawar kepada penyakit bisa-bisa tulang

7. Mengubati penyakit bisa-bisa di dalam badan.

8. Penawar segala jenis racun, santau dan bisa binatang

9. Boleh digunakan untuk mengubati penyakit yang tidak diketahui puncanya.

Kaedah Merawat:

Letakkan tangan di tempat yang sakit.

Baca ‘Bismillah 5’ ini sebanyak tujuh kali dengan hati yang ikhlas dan khusyuk.

Hembuskan juga pada segelas air lalu diberi minum dan disapu di tempat yang berkenaan.

Sapukan di tempat yang sakit ataupun disapukan ke satu badan.

Sekiranya anggota yang sakit tidak boleh di sentuh dengan tangan kerana sakit atau sukar, bolehlah letakkan tangan di bahagian anggota lain dengan ikitikad bahawa anggota tersebut adalah angota yang sakit.

Bagi kes kecemasan, boleh dibacakan terus ‘Bismillah 5’ sambil meletakkan tangan di tempat tersebut.

Jika kepala anak benjol sebab terhantuk, baca ‘Bismillah 5’ ini sekali sambil tuamkan ais batu atau air suam di tempat sakit. InsyaAllah dapat melegakan.

Bacalah selawat ke atas Nabi Muhamad Sallallahu Alaihi Wasallam dan ayat ini sertakan doa kepada Allah agar disembuhkan segala penyakit.

Amalan Bismillah 5:


Ayat ‘Bismillah 5’ ini diletak sebagai doa dan boleh dibaca sebelum memakan atau minum ubat.

Amalkan membaca ‘Bismillah 5’ kemudian baca ‘Bismillah 6’, sebanyak 33 kali setiap kali lepas solat.

Sekiranya ‘Bismillah 5’ diamalkan secara istiqamah, ianya boleh menolak santau dalam makanan dan minuman.

Bekas berisi makanan/minuman yang dihidangkan akan pecah dengan sendirinya jika dipegang oleh pengamal ‘Bismillah 5’.

Bacalah dengan yakin dan khusyuk dan hanya kepada Allah SWT sajalah kita bergantung harap.

‘Allah Maha Mengasihani dari segala-galanya dan Dia adalah sebaik-baik Pemelihara dan Maha Memberi Pertolongan.’

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

Kredit : sehinggit.blogspot.my

MARCH 31 2017 # السَّلاَمُ َعَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Posted by at March 31, 2017

السَّلاَمُ َعَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
*Selamat Pagi Salam Ceria Selalu*
*Mulakan Kerja Dengan Bacaan Bismillah Dan Senyuman*

Didoakan semoga semua sahabat  :-

● Dipanjangkan umur
● Dimurahkan rezeki
● Ditetapkan keimanan
● Dikurniakan pemikiran dan pertimbangan yang terbaik
● Kesihatan yang baik
● Berjaya di dunia & akhirat
● Sentiasa mendapat rahmat dariNya

Semoga semangat silaturrahim sesama kita akan berkekalan selamanya.

Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alamiin

#jmbelog

MARCH 31 2017 # SALAM JUMAAT PENGHULU SEGALA HARI

Posted by at March 31, 2017
SALAM JUMAAT PENGHULU SEGALA HARI

YA ALLAH LANCARKANLAH URUSANKU HARI INI 
INDAHKANLAH DENGAN SIRATULRAHIM YANG BAIK 
DAN LIMPAHILAH DENGAN REZEKI YANG BERKAT 

AAMIIN 

SETULUS HATI SEMURNI KASIH 
#JMBELOG

Mystery Contest by Butik Julita Anje (31MEI2017) - TAMAT

Posted by at March 31, 2017
Mystery Contest by Butik Julita Anje / Klik sini untuk join

Blog Giveaway by The Amazing Me (18April2017) - TAMAT

Posted by at March 30, 2017

BANYAK MEMBERI DOSA jika kita terleka

Posted by at March 30, 2017

BANYAK MEMBERI DOSA jika kita terleka / *GROUP WHATSAPP .Facekebook/Facebook/Laman muka Buku/ Wechat dan sama waktunya BANYAK MEMBERI DOSA jika kita terleka*

1. Setiap hari kita post gambar kita: menunjuk2 kat semua org dan nak semua org pandang kita, secara automatik *riak dihati* dosa tu.. harap niat kita baik la ye.

2. Kita keluar makan tunjuk gambar makanan mewah2 kat dalam group.. apa tujuaan kita? Kesihan mereka yang x mampu nak makan macam kita makan. Hentikan tuan2 dan puan2 ye. *Rasa berdosa kita*

3. Pergi umrah atau haji, Hp banyak kat tanggan selfi dan wifi sana sini, post kat group siap up momment selesai tawaf, selesai solat selesai sedekah. *Takut dalam hati ada sifat riak sebesar kuman..* ibadah x perlu tunjuk tuan2 dan puan2.

4. Pakai kereta mewah, tangkap gambar depan2 logo BMW, Audi, dll.. niat kita apa??  Nak perhatian orang, sebab saudara kita pakai kancil buruk je.. jangan tuan2 jangan puan2.. *riak namanya* neraka kita..

5. Dalam group tuan2 dan puan2, dia je yang betul, ada je x kena, apa niat kita?? Kita x jaga hati orang lain. Nak kita je org dengar.. apa niat kita?? Orang lain terasa, orang lain terhina. Kita akan rasa bangga dengan diri sebab org lain hanya berdiam. Jangan tuan2 jangan puan2.. *nanti kita jadi sombong. Berdosa*

6. Update kat group, baru lepas sembahyang, baru lepas mengaji siap tangkap gambar sejadah, gambar masjid, gambar surau,, x pula tangkap gambar van jenazah sekali.. apa niat kita2 tuan2 puan2.. *takut amalan kita sia2 sahaja.. ibarat menanam padi, penat menanam tapi tidak dijaga tiada hasilnya.*

Banyak lagi tuan2 dan puan2.. jadi awasi tingkah laku kita dalam group, dimana juga agar bahagia dunia akhirat.

Sekadar pesanan kepada diri sendiri dan semua umat islam agar ingat memperingati antara satu sama lain.......*sekadar copy past tidak membebankan sampaikn kpd kawan2 kita*...DAN INGATLAH BAHAWA NIKMAT  YANG ADA DENGAN KITA ALLAH SWT AKAN TARIK PADA BILA2 MASA SAJA...

Wahalahualam... insan biasa mengharap redoh Allah.. semoga agama kita dilindungi.. Amminn....
#copypaste
#jmbelog

MARCH 20 2017 #LAKSAPASUIKANSEKOQ

Posted by at March 30, 2017

#LAKSAPASUIKANSEKOQ / Jom try di paya keladi kulim
FB : LAKSA PASU SARANG SEMUT

MARCH 30 2017 #Minum pagi

Posted by at March 30, 2017

#Minum pagi / Nescafe panas.

MARCH 30 2017 #HASHTAGS

Posted by at March 30, 2017

#assalamualaikum #selamatpagi #morning #thursday #khamis #march302017 #hashtags #jmbelog

Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com (30MAC2017@1400) - TAMAT

Posted by at March 29, 2017

Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 29 Mac 2017, iaitu tepat jam 2.00 petang sehingga hari esok, 2.00 petang 30 Mac 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2017.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

#1 Giveaway by The Aaisy (29APRIL2017@12PM) - TAMAT

Posted by at March 29, 2017
 #1 Giveaway by The Aaisy
#1 Giveaway by The AaisyKLIK SINI UNTUK JOIN

Kebinasaan Akibat Banyak Tidur

Posted by at March 29, 2017
Kebinasaan Akibat Banyak Tidur / Tidur boleh tetapi janganlah terlampau lama tidurnya

1. Sakit kepala
Banyak tidur akan mengakibatkan tidak elok pada neurotransmitter yang ada di otak anda. Yang menjadi salah satu punca sakit kepala.

2. Diabetes
Para ahli kesihatan mengatakan bahwa orang yang tidur kurang dari 5 jam atau lebih dari 9 jam memiliki risiko 50% lebih besar terkena diabetes.

3. Obesiti
Bila banyak tidur, akan kurang bergerak. Semakin lama badan tidak bergerak, semakin banyak lemak berkumpul di dalam tubuh. Dari kerana obesiti maka terjadi pula berbagai2 penyakit yang lain.

4. Sakit bahagian2 badan
Antara yang akan menjadi sakit ialah punggung, belakang, leher, buah dada (bagi wanita) dan bahu.

5. Depresi
Satu kajian yang dijalankan menyebutkan adalah tidur 7-9 jam setiap dalam sehari mempunyai risiko terkena depresi sebanyak 27%, sedangkan tidur lebih dari 9 jam berisiko lebih banyak yakni 49%. Perkara ini menunjukkan bahwa orang yang mengalami depresi cenderung memiliki waktu tidur yang lebih banyak

6. Kurang tumpuan
Tidur terlalu banyak dapat memengaruhi penurunan fungsi sel-sel otak. Akibatnya kehilangan tumpuan dalam kerja2 yang dilakukan.

7. Malas dan kurang mengurus dan berurusan dengan orang lain.
Jika suami atau ayah banyak tidur, akan kurang menguruskan keluarga. Anak isteri akan kehilangan tumpuan dan layanan dari seorang ayah. Suami tidak ambil berat perkara berkaitan isteri. Anak2 pula tidak mendapat layanan yang sepatutnya dari ayah.
Jika isteri atau emak banyak tidur, suami menjadi mangsa kerana isteri berkurangan masa untuk melayan suami.
Terhadap anak2 pula, akan terbiar tanpa urusan yang baik dari ibu.
Rumah dalam keadan tidak terurus yang mengakibat keburukan yang lain. 
Malas memasak, membasuh pakaian dan membersihkan rumah.

Jika dia seorang pekerja, kerjanya akan berkurangan dan mutu kerja juga akan menurun.

8. Suasana hati yang tidak baik
Terlalu banyak tidur juga dapat menyebabkan suasana hati yang tidak baik. Anda akan menjadi mudah marah dan suka membesarkan hal-hal kecil. 
Kebanyakkan orang yang banyak tidur adalah seorang yang panas baran, tidak bolih bergurau dan suka memekik apabila menyuruh sesuatu. Akibatnya orang sekeliling tidak akan menghurmatinya.


9. Menjadi kurang menarik
Banyak tidur tidak dinafikan lagi mengakibatkan perubahan bentuk badan yang menjadi bengkak pada bahagian pipi, leher, pinggang dan paha. Muka akan kelihatan semakin hodoh dari masa sebelumnya. Bahagian muka & badan akan cepat jatuh atau kendur  sebelum menjangkau usia 30an.

10. Gangguan jantung
Tidak berarti orang yang banyak tidur akan kena penyakit jantung tetapi kebanyakkan yang kena penyakit jantung ada berkaitan dengan tabiat banyak tidur dan sebab2 lain.

11. Diet yg keji
Orang yang banyak tidur akan menjadi sentiasa lapar. Mereka akan memberi tumpuan yang lebih untuk makan dengan berbagai menu yang melazatkan. Kuantiti yang dimakan pula akan bertambah dari kerana badan keletihan lama akibat tidur yang mendatangkan rasa lapar.

12.Merosakkan otak
Dalam satu kajian yang dibuat di Universiti London pada tahun 2011 menunjukkan bahwa terlalu banyak tidur maupun terlalu kurang tidur mengakibatkan terjadinya penuaan pada otak 7 tahun lebih cepat. Biasanya, hal ini sangat berisiko pada pelajar dan mahasiswa. Selain itu, pada wanita berusia 45 tahun ke atas  yang tidur lebih dari 9 jam sehari berisiko mengalami penuaan otak 2 tahun lebih cepat. Penuaan otak mengakibatkan menurunnya kemampuan otak untuk mempelajari hal-hal baru dan kesukaran menerima informasi.

13. Memengaruhi kesuburan
Kebanyakan tidur dapat memengaruhi siklus menstruasi, pengeluaran hormon, dan ritme sikardian. Wanita yang kurang tidur atau tidur melebihi biasa berisiko mempengaruhi kesuburan sel telur.

14. Pelupa
Metode untuk mengasah otak yang paling baik adalah berpikir. Dengan berpikir, kita bolih meningkatkan pengetahuan. Sementara pada masa tidur, kita tidak mampu melakukan hal tersebut. Bila otak tidak digunakan lama sebab tidur, otak akan menjadi perlahan dari kerana kurang bekerja dan mengakibatkan mudah lupa atau lembab.

15. Stroke
Sebuah kajian menyatakan bahwa tidur lebih dari 8 jam sehari meningkatkan 14% risiko terkena stroke. Bahkan pada mereka yang tidur lebih dari itu maka risiko terkena stroke adalah 3 kali lebih besar.

16.  Murung
Terlalu banyak tidur bukan membuat kita menjadi lebih tenang bahkan yang terjadi adalah sebaliknya. Kita bolih menjadi stress serta mudah emosi. Akibatnya akan melakukan hal yang tidak sepatutnya seperti mudah merajuk yang akhirnya akan dibenci olih kawan dan keluarga.

17. Merosakkan Hati
Berkata Imam Ibnul-Qayyim ra : “Adapun lima perkara yang merosakkan hati adalah banyak sangat berosial, banyak angan-angan, bergantung kepada selain Allah swt, banyak makan dan banyak tidur. Inilah lima penyebab utama yang dapat merusak hati ”

18. Malas beribadah
Yang terkahir ini sememangnya benar. Banyak tidur maka kurang jaga. Bila kurang berjaga maka kuranglah waktu kita untuk beribadah seperti solat, belajar agama, berzikir, membaca quran, bersedekah, ziarah dan lain2. Bila kurang ibadah, maka kuranglah pahala. Di akhirat nanti orang yang kurang pahala dari dosanya akan dimasukkan ke dalam api neraka. Wal'iyazabillah..
wallahua'lam

C&P

NUFFNANG : CPC (COST-PER-CLICK) CAMPAIGNS : Mamee Monster Biskid...#2

Posted by at March 29, 2017
NUFFNANG : CPC (COST-PER-CLICK) CAMPAIGNS : Mamee Monster Biskid...#2


Melekat juga kau NUFFNANG...

Pencegah barah payudara

Posted by at March 29, 2017

Pencegah barah payudara / Kanker payudara yaitu satu diantara penyakit yang paling ditakuti oleh kaum wanita. Penyakit ini sudah banyak m3mbun*uh penderitanya di semua dunia. Walau beresiko, kita terutama beberapa wanita dapat melakukan usaha pencegahan.

Satu diantara upayanya yaitu sering konsumsi artemisinin. Anda ketahui apakah itu artemisinin? Tanaman itu kelihatannya telah tidak asing lagi untuk kita, lantaran kita dapat menemukan tanaman itu banyak tumbuh di halaman-halaman pekarangan rumah. Bila anda orang sunda yang suka pada lalapan, tanaman ini adalah jenis tanaman yang umum di mengkonsumsi sebagai lalapan.

Informasi ini saya peroleh dari seseorang teman kantor, beberapa hari waktu lalu di sela-sela pembicaraan waktu kursus ia bercerita manfaat beberpa jenis tanaman pekarangan. Salahsatunya yaitu tanaman artemisinin, semacam tanaman yang sering kami mengkonsumsi sebagai lalapan di rumah. Lalu saya cobalah mencari informasi detailnya di google. Serta... nyatanya saya baru tahu Kalau artemisinin atau sintrong (sebutan orang sunda) yaitu semacam tanaman yang mempunyai manfaat luar biasa.

Terkecuali bisa mengobati penyakit kanker terlebih kanker p4yud4ra, tanaman ini dapat juga menyembuhkan penyakit malaria. Terlebih dulu saya tak pernah berpikir kalau tanaman ini mempunyai kandungan untuk mengobati kanker, walau untuk keluarga saya tanaman ini memanglah jenis tanaman yang familiar karna bapak saya mulai sejak dahulu waktu masihlah kecil hingga saat ini senantiasa menanamnya di pekarangan rumah.

Di bawah ini keterangan mengapa artemisinin itu mengagumkan..!

Menurut penelitian yang diterbitkan oleh Life Science, tanaman ini sudah dipakai dalam penyembuhan China serta dapat membunuh 98 % beberapa sel kanker p4yud4ra cuma dalam waktu kurang dari 16 jam. tanaman ini mengandung zat yang berfungsi turunkan sebesar 98 % dari beberapa sel kanker p4yud4ra, bila tanaman ini dipadukan dengan tanaman apsintus, akhirnya bakal menghilangkan hampir semua beberapa sel kanker di tubuh Anda.

Artemisinin adalah turunan dari tanaman apsintus (Artemisia annua). Ekstrak tanaman ini sudah dipakai di China untuk melawan penyakit malaria sepanjang beberapa ribu th.. The bioengineers Henry Lai serta Narendra Singh dari University of Washington, Seattle, yaitu dua ilmuwan yang pertama kalinya menemukan hal semacam ini. Hasil penelitian mereka sudah menunjukkan kalau sel kanker bakal alami apoptosis (hancur dengan sendirinya).

Kredit : www.viralberita.com

Kucing itu bersih

Posted by at March 28, 2017

Kucing itu bersih / Nabi menekankan di beberapa hadisnya bahawa kucing itu tidaklah najis. Malah diperbolehkan untuk berwudhu menggunakan air bekas minum kucing kerana dianggap suci. 

Lantas kenapa Rasulullah Saw yang buta baca-tulis, berani mengatakan bahwa kucing suci, tidak najis? Lalu, bagaimana Nabi mengetahui kalau pada badan kucing tidak terdapat najis?

Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi untuk menolak sel bakteria. Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.

Pada permukaan lidah kucing ditutupi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini bengkok mengucup seperti kikir atau gergaji. 

Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada setitis pun cairan yang jatuh dari lidahnya.

Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing dan berbagai perbezaan usia, perbezaan posisi kulit, punggung, bahagian dalam telapak kaki, pelindung mulut, dan ekor. 

Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sample dengan usapan. Di samping itu, dilakukan juga penanaman kuman pada bahgian-bahgian khusus. 

Terus diambil juga cairan khusus yang ada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil yang didapatkan adalah:

1. Hasil yang diambil dari kulit luar tenyata negatif berkuman, meskipun dilakukan berulang-ulang.

2. Perbandingan yang ditanamkan kuman memberikan hasil negatif sekitar 80% jika dilihat dari cairan yang diambil dari dinding mulut.

3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga memberikan hasil negatif berkuman.

4. Hanya sekali kuman yang ditemui semasa proses penyelidikan, kuman itu masuk kumpulan kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang berkembang pada tubuh manusia dalam jumlah yang terbatas seperti, enterobacter, streptococcus, dan taphylococcus. Jumlahnya kurang dan 50 ribu pertumbuhan.

5. Tidak ditemui kumpulan kuman yang beragam.

Berbagai sumber yang dapat dipercayai dan hasil penyelidikan laboratorium menyimpulkan bahawa kucing tidak mempunyai kuman dan mikroba. Liurnya bersih dan membersihkan.

Komentar para doktor yang bergelut dalam bidang kuman

Menurut Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Rumah Sakit Hewan Baitharah, jarang sekali ditemui adanya kuman pada lidah kucing. Jika kuman itu ada, maka kucing itu akan sakit. Subhanallaah !

Dr. Gen Gustafsirl menemui bahawa kuman yang paling banyak terdapat pada anjing, manusia 1/4 anjing, kucing 1/2 manusia. (baca: Inilah sebabnya jika terkena liur anjing harus dibasuh dengan tanah).

Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Sa’id Rafah menegaskan bahawa kucing mempunyai perangkat pembersih yang bemama lysozyme.

Kucing tidak suka air kerana air merupakan tempat yang sangat subur untuk pertumbuhan bakteria, terlebih pada genangan air (lumpur, genangan hujan, dll) Kucing juga sangat menjaga kestabilan kehangatan tubuhnya. Ia tidak banyak berjemur dan tidak dekat-dekat dengan air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor tidak adanya kuman pada tubuh kucing.

Tetapi ketika sebahagian doktor dan percubaan yang telah di lakukan di laboratorium haiwan, ditemui bahawa badan kucing bersih secara keseluruhan dan Ia lebih bersih dari manusia, banyak dari pembaca situslakalaka yang khuatir adanya Toxoplasma pada kucing, benarkah toxoplasma itu virus? ataukah hanya sekadar parasit yang boleh melekat pada tubuh makhluk yang hidup? silahkan baca: Benarkah Toxoplasma Hanya disebabkan Oleh Kucing

Perhatikan apa yang diperlihatkan Rasulullah pada sahabatnya berikut ini:

Hadis Kabsyah binti Ka’b bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah, masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhu. Pada masa itu, datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bejana sampai kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah.” Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Ia menjawab, “Ya.” Lalu, Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan),” (HR At-Tirmidzi, An-Nasa’i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dalam bejana.” Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhu. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa budaknya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menyimpanya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa ada bubur. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling.” Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhu dari sisa jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Subhaanallah!! Kalaulah bukan dari wahyu Allah tentulah Rasulullah Saw yang buta baca-tulis ini tidak akan berani mengatakan bahawa kucing itu bersih? Segala sesuatu yang baru ditemukan oleh para ilmuwan semasa ini, ternyata sudah diketahui ilmunya oleh Rasul Kita Muhammad saw sejak 1500 tahun yang lalu

Kredit : sehinggit.blogspot.my

MAKAN TIDUR

Posted by at March 26, 2017

MAKAN TIDUR

Makan tidur
Makan tidur
Namun hidup mu masih diatur
Cuma kurang enak untuk ditutur
Mungkin yang berbagai
Mungkin apakah pekerjaan
Yang belum berpeluang atau kesihatan
Yang makin lesu dan berkurang

Makan tidur
Makan tidur
Jangan dilazim suka berdengkur
Kalau buluh dari rebung ia dilentur
Kalau usaha bersungguh sedikit bertafakur
Aktifkan otak bagaikan obor
Pasti langkah mu tidak akan tersungkur

Makan tidur
Makan tidur
Ibarat orang makan nasi kamu makan bubur
Pasti kata akan tersembur
Walau mampu membeli tilam yg empuk
Tapi takkan mampu membeli lenanya tidur
Malam dah berlabuh
Wahai mata lenalah dikau hingga ke subuh

#jmbelog

MENTOR MELINIA 2017 (TV3) - MINGGU 8

Posted by at March 26, 2017
MENTOR MELINIA 2017 (TV3) - MINGGU 8

ELICA - 
UCOP - 
BALQIS - 
SYEERA - 
ALONG - 
QALISYA - 

Juara minggu ke 8 - QALISYA

Dua ke bawah - ALONG & ELICA

Memori sekuntum rindu - Spoon

Posted by at March 26, 2017

Memori sekuntum rindu - Spoon

Dikala sepi ini
Hatiku terluka lagi
Engkau telah mendustai
Sebuah janji…oohoo sayang…

Oh….tak pernah ku menduga
Engkau curang dalam cinta
Rindu yang seindah dulu
Kiasan Cuma

Mengapa aku dipersalahkan
Mengapa tidak..oh..dirimu
Kekasih ku…ooo hoo...

Dulu bercinta
Berjanji sumpah setia
Mengapa kini
Kau dustai...

Dulu rindu serindu rindunya
Kini benci sebencinya
Mahu semahu mahunya
Malu aku tak malu…

Mengapa aku dipersalahkan
Mengapa tidak..oh..dirimu
Kekasih ku…ooo hoo...

Dulu rindu serindu rindunya
Kini benci sebencinya
Mahu semahu mahunya
Malu aku tak malu…

Dulu rindu serindu rindunya
Kini benci sebencinya
Mahu semahu mahunya
Malu aku tak malu…

Dikala sepi ini
Hatiku terluka lagi
Engkau telah mendustai
Sebuah janji…
Sebuah janji…
Sebuah janji…





RAFZANTOMOMI.COM / http://www.rafzantomomi.com/

Posted by at March 26, 2017
RAFZANTOMOMI.COM / http://www.rafzantomomi.com/

Wajah baru lagi blog JM 2

Posted by at March 26, 2017
Wajah baru lagi blog JM 2


Wajah baru blog JM 2 / Dalam mencari terjumpa apa yang JM cari. Oke tak ?


Tonton filem 99 Kali rindu

Posted by at March 26, 2017

Tonton filem 99 Kali rindu

Filen ini menyentuh hati JM. Best jalan ceritanya...

Filem drama, romantik dan Islamik ini diarah oleh Azhari Mohd Zain. Pelakon yang membintangi filem termasuklah Aeril Zafrel, Wawa Zainal, Adey Syafrien, Fizo Omar, Diana Amir dan Siti Aziz. Filem ini mengisahkan Attar yang baru kematian isterinya, Saidatul Nafisa. Selepas kehilangan isterinya, Attar turut berhijrah untuk menghilangkan kesedihan yang ditanggung. 


Namun, dalam penghijrahannya dia bertemu dua wanita -Fatin Qalbie (Wawa Zainal) danZazlena (Afiera Riana). Pertemuan di antara Attar dan Zazlena berlaku ketika Attar sedang menyeberangi jalan. Ketika itu Zazlena memandu kereta dengan laju dan melanggar Attar.



Rasa bersalah Zazlena menyebabkan Attar dirawat di rumahnya sehingga sembuh. Namun, Miqdad (Adey Syafrien) yang juga abang kepada Zazlena menceritakan kepada Attar mengenai penyakit dihadapi adiknya yang sudah berputus harapan untuk hidup akibat penyakit barah. Namun setelah Zazlena mengenali Attar ia telah memberikan semangat baru kepadanya.



Fatin Qalbie, seorang DJ radio pula diserang orang yang tidak berpuas hati dengannya. Namun, Fatin Qalbie bernasib baik kerana Attar menyelamatkannya. Sejak pertemuan itu timbul bibit rindu Fatin Qalbie terhadap Attar. Akhirnya siapakah yang akan bertakhta di hati Attar atau adakah Hilma Aqila datang menuntut cintanya kembali.

Tengok kat sini > 99 Kali Rindu

p/s : baru berkesempatan nak tengok...

Ade Monika - Emooz

Posted by at March 26, 2017


Ade Monika - Emooz

Pandang pertama lia nona
jalan jalan sendiri di taman kota
baju kuning berbunga-bunga
lesung pipi manis sio kaka tergoda

coba deka deka kaka mo barapat
siapa tau kaka kasih kaka tempat
tanya tanya ade ko pu nama sapa
(sa nama ade monika kaka)

reff:
sio ade monika kaka jatuh cinta
kaka jatuh cinta sama ko ade monika
sungguh kaka nanti maso minta
sio ade monika (reff diulang 2 kali)

brige:
sio ade monika kaka tergila-gila
tanya sa tanya tanya ade ko siapa yg punya
lia kaka dolo jang buang maka sio
curhat sediki deng kaka sini la dudu dolo

coba deka-deka kaka mo barapat
sapa tau ade kasih kaka tempat
tanya tanya ade ko pu nama sapa
(sa nama ade monika kaka)

(reff 2 kali,brige,reff 2 kali)

FizGraphic Dot Com / http://www.fizgraphic.com/

Posted by at March 26, 2017
FizGraphic Dot Com / http://www.fizgraphic.com/
Fizgraphic Design & Printing

    

BLOG : FizGraphic Dot Com

Pencarian bloglist CikJaja bagi Apr dan May- TAMAT

Posted by at March 26, 2017
Pencarian bloglist CikJaja bagi Apr dan May



SURAH AL-FATHIR AYAT 1 HINGGA 45

Posted by at March 26, 2017
SURAH AL-FATHIR AYAT 1 HINGGA 45 (SURAH KE 35)
(Maha Pencipta)

أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّـيْطٰنِ الرَّجِيْمِ
بسم الله الرحمن الرحيم


Surat Al-Fathir Ayat 1
Segala puji bagi Allah Pencipta langit dan bumi, Yang menjadikan malaikat sebagai utusan-utusan (untuk mengurus berbagai macam urusan) yang mempunyai sayap, masing-masing (ada yang) dua, tiga dan empat. Allah menambahkan pada ciptaan-Nya apa yang dikehendaki-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Surat Al-Fathir Ayat 2
Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tidak ada seorangpun yang dapat menahannya; dan apa saja yang ditahan oleh Allah maka tidak seorangpun yang sanggup melepaskannya sesudah itu. Dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

Surat Al-Fathir Ayat 3
Hai manusia, ingatlah akan nikmat Allah kepadamu. Adakah pencipta selain Allah yang dapat memberikan rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? Tidak ada Tuhan selain Dia; maka mengapakah kamu berpaling (dari ketauhidan)?

Surat Al-Fathir Ayat 4
Dan jika mereka mendustakan kamu (sesudah kamu beri peringatan) maka sungguh telah didustakan pula rasul-rasul sebelum kamu. Dan hanya kepada Allahlah dikembalikan segala urusan.

Surat Al-Fathir Ayat 5
Hai manusia, sesungguhnya janji Allah adalah benar, maka sekali-kali janganlah kehidupan dunia memperdayakan kamu dan sekali-kali janganlah syaitan yang pandai menipu, memperdayakan kamu tentang Allah.

Surat Al-Fathir Ayat 6
Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagimu, maka anggaplah ia musuh(mu), karena sesungguhnya syaitan-syaitan itu hanya mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala

Surat Al-Fathir Ayat 7
Orang-orang yang kafir bagi mereka azab yang keras. Dan orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh bagi mereka ampunan dan pahala yang besar.

Surat Al-Fathir Ayat 8
Maka apakah orang yang dijadikan (syaitan) menganggap baik pekerjaannya yang buruk lalu dia meyakini pekerjaan itu baik, (sama dengan orang yang tidak ditipu oleh syaitan)? Maka sesungguhnya Allah menyesatkan siapa yang dikehendaki-Nya dan menunjuki siapa yang dikehendaki-Nya; maka janganlah dirimu binasa karena kesedihan terhadap mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.

Surat Al-Fathir Ayat 9
Dan Allah, Dialah Yang mengirimkan angin; lalu angin itu menggerakkan awan, maka Kami halau awan itu kesuatu negeri yang mati lalu Kami hidupkan bumi setelah matinya dengan hujan itu. Demikianlah kebangkitan itu.

Surat Al-Fathir Ayat 10
Barangsiapa yang menghendaki kemuliaan, maka bagi Allah-lah kemuliaan itu semuanya. Kepada-Nya-lah naik perkataan-perkataan yang baik dan amal yang saleh dinaikkan-Nya. Dan orang-orang yang merencanakan kejahatan bagi mereka azab yang keras. Dan rencana jahat mereka akan hancur.

Surat Al-Fathir Ayat 11
Dan Allah menciptakan kamu dari tanah kemudian dari air mani, kemudian Dia menjadikan kamu berpasangan (laki-laki dan perempuan). Dan tidak ada seorang perempuanpun mengandung dan tidak (pula) melahirkan melainkan dengan sepengetahuan-Nya. Dan sekali-kali tidak dipanjangkan umur seorang yang berumur panjang dan tidak pula dikurangi umurnya, melainkan (sudah ditetapkan) dalam Kitab (Lauh Mahfuzh). Sesungguhnya yang demikian itu bagi Allah adalah mudah.

Surat Al-Fathir Ayat 12
Dan tiada sama (antara) dua laut; yang ini tawar, segar, sedap diminum dan yang lain asin lagi pahit. Dan dari masing-masing laut itu kamu dapat memakan daging yang segar dan kamu dapat mengeluarkan perhiasan yang dapat kamu memakainya, dan pada masing-masingnya kamu lihat kapal-kapal berlayar membelah laut supaya kamu dapat mencari karunia-Nya dan supaya kamu bersyukur.

Surat Al-Fathir Ayat 13
Dia memasukkan malam ke dalam siang dan memasukkan siang ke dalam malam dan menundukkan matahari dan bulan, masing-masing berjalan menurut waktu yang ditentukan. Yang (berbuat) demikian itulah Allah Tuhanmu, kepunyaan-Nya-lah kerajaan. Dan orang-orang yang kamu seru (sembah) selain Allah tiada mempunyai apa-apa walaupun setipis kulit ari.

Surat Al-Fathir Ayat 14
Jika kamu menyeru mereka, mereka tiada mendengar seruanmu; dan kalau mereka mendengar, mereka tidak dapat memperkenankan permintaanmu. Dan dihari kiamat mereka akan mengingkari kemusyirikanmu dan tidak ada yang dapat memberi keterangan kepadamu sebagai yang diberikan oleh Yang Maha Mengetahui.

Surat Al-Fathir Ayat 15
Hai manusia, kamulah yang memerlukan Allah; dan Allah Dialah Yang Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) lagi Maha Terpuji.

Surat Al-Fathir Ayat 16
Jika Dia menghendaki, niscaya Dia memusnahkan kamu dan mendatangkan makhluk yang baru (untuk menggantikan kamu).

Surat Al-Fathir Ayat 17
Dan yang demikian itu sekali-kali tidak sulit bagi Allah.

Surat Al-Fathir Ayat 18
Dan orang yang berdosa tidak akan memikul dosa orang lain. Dan jika seseorang yang berat dosanya memanggil (orang lain) untuk memikul dosanya itu tiadalah akan dipikulkan untuknya sedikitpun meskipun (yang dipanggilnya itu) kaum kerabatnya. Sesungguhnya yang dapat kamu beri peringatan hanya orang-orang yang takut kepada azab Tuhannya (sekalipun) mereka tidak melihat-Nya dan mereka mendirikan sembahyang. Dan barangsiapa yang mensucikan dirinya, sesungguhnya ia mensucikan diri untuk kebaikan dirinya sendiri. Dan kepada Allahlah kembali(mu).

Surat Al-Fathir Ayat 19
Dan tidaklah sama orang yang buta dengan orang yang melihat.

Surat Al-Fathir Ayat 20
dan tidak (pula) sama gelap gulita dengan cahaya,

Surat Al-Fathir Ayat 21
dan tidak (pula) sama yang teduh dengan yang panas,

Surat Al-Fathir Ayat 22
dan tidak (pula) sama orang-orang yang hidup dan orang-orang yang mati. Sesungguhnya Allah memberi pendengaran kepada siapa yang dikehendaki-Nya dan kamu sekali-kali tiada sanggup menjadikan orang yang didalam kubur dapat mendengar.
Surat Al-Fathir Ayat 23
Kamu tidak lain hanyalah seorang pemberi peringatan.

Surat Al-Fathir Ayat 24
Sesungguhnya Kami mengutus kamu dengan membawa kebenaran sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan. Dan tidak ada suatu umatpun melainkan telah ada padanya seorang pemberi peringatan.

Surat Al-Fathir Ayat 25
Dan jika mereka mendustakan kamu, maka sesungguhnya orang-orang yang sebelum mereka telah mendustakan (rasul-rasulnya); kepada mereka telah datang rasul-rasulnya dengan membawa mukjizat yang nyata, zubur, dan kitab yang memberi penjelasan yang sempurna.

Surat Al-Fathir Ayat 26
Kemudian Aku azab orang-orang yang kafir; maka (lihatlah) bagaimana (hebatnya) akibat kemurkaan-Ku.

Surat Al-Fathir Ayat 27
Tidakkah kamu melihat bahwasanya Allah menurunkan hujan dari langit lalu Kami hasilkan dengan hujan itu buah-buahan yang beraneka macam jenisnya. Dan di antara gunung-gunung itu ada garis-garis putih dan merah yang beraneka macam warnanya dan ada (pula) yang hitam pekat.

Surat Al-Fathir Ayat 28
Dan demikian (pula) di antara manusia, binatang-binatang melata dan binatang-binatang ternak ada yang bermacam-macam warnanya (dan jenisnya). Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya, hanyalah ulama. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Pengampun.

Surat Al-Fathir Ayat 29
Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca kitab Allah dan mendirikan shalat dan menafkahkan sebahagian dari rezeki yang Kami anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan merugi,

Surat Al-Fathir Ayat 30
agar Allah menyempurnakan kepada mereka pahala mereka dan menambah kepada mereka dari karunia-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mensyukuri.

Surat Al-Fathir Ayat 31
Dan apa yang telah Kami wahyukan kepadamu yaitu Al Kitab (Al Quran) itulah yang benar, dengan membenarkan kitab-kitab yang sebelumnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Mengetahui lagi Maha Melihat (keadaan) hamba-hamba-Nya.

Surat Al-Fathir Ayat 32
Kemudian Kitab itu Kami wariskan kepada orang-orang yang Kami pilih di antara hamba-hamba Kami, lalu di antara mereka ada yang menganiaya diri mereka sendiri dan di antara mereka ada yang pertengahan dan diantara mereka ada (pula) yang lebih dahulu berbuat kebaikan dengan izin Allah. Yang demikian itu adalah karunia yang amat besar.

Surat Al-Fathir Ayat 33
(Bagi mereka) surga 'Adn mereka masuk ke dalamnya, di dalamnya mereka diberi perhiasan dengan gelang-gelang dari emas, dan dengan mutiara, dan pakaian mereka didalamnya adalah sutera.

Surat Al-Fathir Ayat 34
Dan mereka berkata: "Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan duka cita dari kami. Sesungguhnya Tuhan kami benar-benar Maha Pengampum lagi Maha Mensyukuri.

Surat Al-Fathir Ayat 35
Yang menempatkan kami dalam tempat yang kekal (surga) dari karunia-Nya; didalamnya kami tiada merasa lelah dan tiada pula merasa lesu".

Surat Al-Fathir Ayat 36
Dan orang-orang kafir bagi mereka neraka Jahannam. Mereka tidak dibinasakan sehingga mereka mati dan tidak (pula) diringankan dari mereka azabnya. Demikianlah Kami membalas setiap orang yang sangat kafir.

Surat Al-Fathir Ayat 37
Dan mereka berteriak di dalam neraka itu: "Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami niscaya kami akan mengerjakan amal yang saleh berlainan dengan yang telah kami kerjakan". Dan apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam masa yang cukup untuk berfikir bagi orang yang mau berfikir, dan (apakah tidak) datang kepada kamu pemberi peringatan? maka rasakanlah (azab Kami) dan tidak ada bagi orang-orang yang zalim seorang penolongpun.

Surat Al-Fathir Ayat 38
Sesungguhnya Allah mengetahui yang tersembunyi di langit dan di bumi. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui segala isi hati.

Surat Al-Fathir Ayat 39
Dialah yang menjadikan kamu khalifah-khalifah di muka bumi. Barangsiapa yang kafir, maka (akibat) kekafirannya menimpa dirinya sendiri. Dan kekafiran orang-orang yang kafir itu tidak lain hanyalah akan menambah kemurkaan pada sisi Tuhannya dan kekafiran orang-orang yang kafir itu tidak lain hanyalah akan menambah kerugian mereka belaka.

Surat Al-Fathir Ayat 40
Katakanlah: "Terangkanlah kepada-Ku tentang sekutu-sekutumu yang kamu seru selain Allah. Perlihatkanlah kepada-Ku (bahagian) manakah dari bumi ini yang telah mereka ciptakan ataukah mereka mempunyai saham dalam (penciptaan) langit atau adakah Kami memberi kepada mereka sebuah Kitab sehingga mereka mendapat keterangan-keterangan yang jelas daripadanya? Sebenarnya orang-orang yang zalim itu sebahagian dari mereka tidak menjanjikan kepada sebahagian yang lain, melainkan tipuan belaka".

Surat Al-Fathir Ayat 41
Sesungguhnya Allah menahan langit dan bumi supaya jangan lenyap; dan sungguh jika keduanya akan lenyap tidak ada seorangpun yang dapat menahan keduanya selain Allah. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun.

Surat Al-Fathir Ayat 42
Dan mereka bersumpah dengan nama Allah dengan sekuat-kuat sumpah; sesungguhnya jika datang kepada mereka seorang pemberi peringatan, niscaya mereka akan lebih mendapat petunjuk dari salah satu umat-umat (yang lain). Tatkala datang kepada mereka pemberi peringatan, maka kedatangannya itu tidak menambah kepada mereka, kecuali jauhnya mereka dari (kebenaran),

Surat Al-Fathir Ayat 43
karena kesombongan (mereka) di muka bumi dan karena rencana (mereka) yang jahat. Rencana yang jahat itu tidak akan menimpa selain orang yang merencanakannya sendiri. Tiadalah yang mereka nanti-nantikan melainkan (berlakunya) sunnah (Allah yang telah berlaku) kepada orang-orang yang terdahulu. Maka sekali-kali kamu tidak akan mendapat penggantian bagi sunnah Allah, dan sekali-kali tidak (pula) akan menemui penyimpangan bagi sunnah Allah itu.

Surat Al-Fathir Ayat 44
Dan apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu melihat bagaimana kesudahan orang-orang yang sebelum mereka, sedangkan orang-orang itu adalah lebih besar kekuatannya dari mereka? Dan tiada sesuatupun yang dapat melemahkan Allah baik di langit maupun di bumi. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa.

Surat Al-Fathir Ayat 45
Dan kalau sekiranya Allah menyiksa manusia disebabkan usahanya, niscaya Dia tidak akan meninggalkan di atas permukaan bumi suatu mahluk yang melatapun akan tetapi Allah menangguhkan (penyiksaan) mereka, sampai waktu yang tertentu; maka apabila datang ajal mereka, maka sesungguhnya Allah adalah Maha Melihat (keadaan) hamba-hamba-Nya.


© #JMBELOG is powered by Blogger - Template designed by Stramaxon - Best SEO Template